Ο κ. Σημίτης, παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με εξεταστικές».
παθος σαμπανης lyrics
μακαριοι οι δεδιωγμενοι
Μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην κυβέρνηση, τον κίνδυνο του Grexit, τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, αλλά και τα λάθη που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο.
Για το εάν φοβάται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Ο κ. Σημίτης σημείωσε πως οι συνθήκες είναι κακές. «Όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή. Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει», τόνισε. Πρόσθεσε πως φοβάται το ατύχημα, τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. «Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που ασχολείται και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», σημείωσε.
Για το εάν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές
«Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές. Το πιστεύω, διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. «Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις, σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Γιατί έχει μεν την πλειοψηφία, αλλά σκέπτεται τούτο, σκέπτεται το άλλο», πρόσθεσε.
Έπραξε σωστά η Ελλάδα που μπήκε στο ευρώ
O κ. Σημίτης εξήγησε ότι καμία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρέπει ή δεν μπορεί να μείνει εκτός ευρώ, διότι αν μείνει έξω θα είναι πολύ χειρότερα από ότι αν θα είναι μέσα. «Λόγω της παγκοσμιοποίησης όλα είναι και πιο συνδεδεμένα. Η Ελλάδα θα είχε δικό της νόμισμα. Τι έχουμε δει με το δικό μας νόμισμα. Την προηγούμενη περίοδο είχε υποτιμηθεί το νόμισμα δύο φορές. Στην Ελλάδα υπήρχε ένας πληθωρισμός για 20 και πλέον χρόνια 20%», εξήγησε. Ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Υπάρχει τώρα τέτοιος πληθωρισμός; Ή υπήρχε από την ένταξη και μετά τέτοιος πληθωρισμός;». Όπως είπε, «τέτοιος πληθωρισμός δεν επιτρέπει καταθέσεις. Δεν επιτρέπει τα κεφάλαια να αποδώσουν. Άρα και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία».
Για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. «Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4%», σημείωσε ο Κώστας Σημίτης. Πρόσθεσε ότι «τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. «Στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δις. Στα 4 χρόνια 17 δις, στον ένα χρόνο 36 δις. Αυτή είναι η διαφορά», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου