Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

βρυξελλεσ ελληνικα σχολεια

πλεονεκτηματα διακοπης καπνισματος

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), αναφέρει ότι το 2018 ίσως αποτελέσει στη λήξη του το έτος που θα σηματοδοτήσει ακόμη και την επανέναρξη της ανοικοδόμησης, παρότι αυτό θα εξαρτηθεί «από το άνοιγμα και το εύρος», που θα λάβουν τελικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων.


βρυξελλεσ ελληνικα σχολεια

χειρουργειται η υπερμετρωπια

«Η Θεσσαλονίκη έχει εξαιρετική γεωπολιτική θέση, αλλά επί σειρά ετών παρέμεινε ένα παρατημένο κομβικό σημείο στον χάρτη. Οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων διεθνώς παρακολουθούν πού γίνονται πράγματα, και άρα πού θα δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια. Οι εξελίξεις στο θέμα του λιμανιού και του αεροδρομίου, αλλά και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ευνοεί τις σιδηροδρομικές μεταφορές και στην περιοχή μας, έχουν βάλει τη Θεσσαλονίκη στο top-10 του ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια, σε περιοχές της Ευρώπης και το Ισραήλ» υποστηρίζει ο κ. Πασαλίδης.


Η εκ νέου ανάδυση στο προσκήνιο της Νέας Δυτικής Εισόδου


Προσθέτει ότι πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία απραξίας, κατεγράφη στη Θεσσαλονίκη -«σε επίπεδο συγκεκριμένο και όχι απλά έρευνας αγοράς»- δυναμική ζήτηση για καταλύματα και αυτοτελή κτήρια, όχι μόνο στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή του, αλλά και στη νέα δυτική είσοδο (περιοχή City Gate). «H περιοχή αυτή, της νέας δυτικής εισόδου, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, αλλά μετά ήρθε η κρίση και κατέρρευσαν όλα. Το 2017 λοιπόν, πέρα από το κομμάτι του ιστορικού κέντρου (όπου το τελευταίο διάστημα υπήρχε ήδη ζήτηση για καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία), έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον και για τη Νέα Δυτική Είσοδο, όπου σήμερα ένας επενδυτής μπορεί να κλείσει συμφωνία για ένα ακίνητο 1200 τετραγωνικών στα 400.000 ευρώ» επισημαίνει και προσθέτει ότι από την αναζωπύρωση της ζήτησης για ακίνητα το 2017 ωφελήθηκαν περισσότερο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το παραλιακό μέτωπο, η περιοχή των πανεπιστημίων και πάνω από την Εγνατία μέχρι την Αγίου Δημητρίου και - όπως προαναφέρθηκε - η Νέα Δυτική Είσοδος.


Ποιοι αγοράζουν σήμερα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη;


Ερωτηθείς ποιοι αγοράζουν σήμερα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πασαλίδης επισημαίνει ότι το 50% είναι Έλληνες και το 50% - εντυπωσιακό ποσοστό όπως λέει - ξένοι. «Το 2017 άρχισαν να μας έρχονται συστηματικές ζητήσεις. Πρώτοι μέχρι και πέρυσι τουλάχιστον ήταν οι Ρώσοι, που αφότου αναζήτησαν ακίνητα σε όλη τη χώρα, φαίνεται πως συνειδητοποίησαν ότι είναι πιο εύκολα «απορροφήσιμοι» στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και κατέληξαν να επαναπροσδιορίσουν το ενδιαφέρον τους θέτοντας ώς έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία - οι πρώτοι για συναισθηματικούς λόγους, λόγω των ιστορικών δεσμών τους με τη Θεσσαλονίκη και οι δεύτεροι για καθαρά επενδυτικούς σκοπούς - και οι Τούρκοι με τη golden visa, αν και πιστεύω ότι η δική τους συνεισφορά στην αγορά ακινήτων έχει υπερεκτιμηθεί» επισημαίνει.


Υπάρχουν και ξένοι αγοραστές, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα μικρής αξίας, όπως οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι και οι κάτοικοι της πΓΔΜ, που «χτυπούν» σπίτια της τάξης των 15.000-30.000 ευρώ σε περιοχές όπως η Περαία και η Μηχανιώνα. Κατά τον κ. Πασαλίδη, την αγορά ακινήτων της πόλης έχουν αρχίσει να «ιχνηλατούν» και Άραβες, παρότι το ενδιαφέρον αυτό βρίσκεται προς το παρόν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη, προσθέτει, όταν οι μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην πόλη αρχίσουν να μετουσιώνονται σε αγγελίες για εργασία. «Όταν στη Θεσσαλονίκη αρχίσουν οι προσλήψεις αυτό θα λειτουργήσει σαν «τσαπαρί» για να έρθουν περισσότεροι επενδυτές» είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου