Ωστόσο, Ευρωπαίος, αξιωματούχος, με γνώση της διαπραγμάτευσης, έχει αμφιβολίες ως προς το αν προλαβαίνουν, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Παραδέχεται, ότι η στασιμότητα δεν αποτελεί λύση. Δύσκολα, όμως το Μαξίμου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πουν "ναι" σε:
νομικα αθηνων
παιδικο θεατρο βοτανικος
- Εφάπαξ περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019,
- Πώληση μονάδων της ΔΕΗ,
- Πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου, κ. λπ.
ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αμετακίνητοι σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αλλά και τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης (θέμα που θα απασχολήσει ξεχωριστά το σημερινό Eurogroup). Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συναίνεση στη μείωση των συντάξεων και να έχει ήδη αποδεχθεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις εκδοθείσες πριν από τον Μάιο του 2016 συντάξεις από το 2020. Ωστόσο, δεν επιθυμεί την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που ζητούν οι θεσμοί, αλλά τη σταδιακή της εξάλειψη σε βάθος πενταετίας.
Μεγάλο αγκάθι στα εργασιακά είναι οι απολύσεις, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών. Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες ομαδικές απολύσεις με όριο 10% τον μήνα, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες και θεσμοθέτηση του lock out. Η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση, ωστόσο συνάντησε την έντονη διαφωνία θεσμών και ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου