Ο εισαγγελέας πρότεινε στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τη δικαίωση δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.
διευθυνση γεωργιας κιλκις τηλ
πινακας γραμμικου μετασχηματισμου
ποροια σερρων φαγητο
Η τράπεζα θα πρέπει να εκθέτει τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και τούτο διότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει πράγματι την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της σύμβασης.
Τα δάνεια που έχουν ληφθεί σε ελβετικό φράγκο, υπολογίζονται στα 13 δισ. ευρώ και στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο η προσφεύγουσα έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.
Έτσι έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας:
α) Nα κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και
β) Nα αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου